Nieuw Eyckholt 282

6419 BJ Heerlen

Mr. Evelien J.A. Roeleven

Mr. Evelien J.A. Roeleven

Auteur van deze blogpagina is Mr. Evelien J.A. Roeleven van Roeleven Advocaten & mediators, gespecialiseerd in personen- en familierecht als advocaat en register mediator.

Hoe zit dat nou met gezag over een kind?

Als je niet getrouwd bent en samen met je partner een kind krijgt dan krijg je als vader niet automatisch het gezag. Hiervoor is het nodig dat vader en moeder samen een verzoek tot ouderlijk gezag bij de rechtbank indienen.

Soms wil een moeder hier niet aan meewerken en dan is een procedure tot verkrijgen van gezamenlijk gezag nodig. Je hebt dan een advocaat nodig die je hierbij vertegenwoordigt.

Er is een nieuwe wet op komst waarmee ongehuwde partners bij de erkenning van hun kind ook het gezamenlijk gezag kunnen krijgen. Bij de aangifte van de geboorte kun je het kind erkennen en je krijgt dan ook het gezamenlijk gezag. De wetgever is van mening dat de nieuwe wet beter aansluit bij de huidige verschillende samenlevingsvormen. Het is immers raar dat een kind dat geboren wordt uit gehuwde ouders anders behandeld wordt dan een kind dat geboren wordt uit niet gehuwde ouders.

Voor de kinderen die voor de invoering van die wet geboren en erkend worden geldt nog de oude wet. Ouders kunnen dan samen besluiten tot gezamenlijk gezag. Komen zij er niet uit dan kan de partner die geen gezag heeft vragen aan de rechtbank om dit gezamenlijke gezag uit te spreken.

Heb je recht op een toevoeging (gefinancierde overheidssteun) dan betaal je voor een dergelijk verzoek alleen een eigen bijdrage en griffierecht. Heb je een rechtsbijstandverzekering met de juiste polis dan is de juridische hulp doorgaans geheel kosteloos.

Deel dit bericht

Andere blog berichten:

Isy school

Roeleven familierecht en mediation werkte mee aan een artikel in GEZIN magazine Isy School. Het hele artikel is on line te lezen https://isy-magazine.nl/magazine/6.

Lees meer »