Zakelijke mediation

Zakelijke mediation.

Een heldere confrontatie met het gerezen probleem is lastig wanneer de blik vertroebeld is.  Of het nu gaat om een arbeidsgeschil, een zakelijke conflict tussen partners, een echtscheiding tussen ondernemers en ga zo maar door; belangrijk is om helder voor ogen te hebben waar het conflict over gaat.

Bij een geschil tussen zakelijke partners is behoud van controle over het geschil en de mogelijkheid om in de toekomst te blijven samenwerken vaak van doorslaggevend belang bij de keuze tussen procederen bij de rechter of mediation. Bij mediation is er vaak geen verliezer of winnaar, maar is er een win-win situatie. Dit maakt mediation tot een heel belangrijke tool in het bedrijfsleven.

Bij een arbeidsgeschil is vaak de hamvraag of werkgever en werknemer nog een toekomst samen zien. Omdat bij mediation de vertrouwelijkheid heel belangrijk is durven partijen vaak meer uit te spreken waar ze werkelijk mee zitten en kan op die manier naar een betere oplossing worden gewerkt. De vraag: “should I stay or should I go” wordt samen beantwoord.

Als u gaat scheiden heeft dit altijd gevolgen voor uw bedrijf. Er moet overeenstemming bereikt worden over de waarde van het bedrijf, aan wie het bedrijf toegedeeld wordt bij scheiding, de opstelling van de jaarrapporten, de daadwerkelijke winst en of uit de bedrijfswinst alimentatie kan worden betaald.

De zakelijke afhandeling van een scheiding waarbij een bedrijf betrokken is, leent zich niet voor een “doe-het-zelf- scheiding”. Om duidelijkheid te verkrijgen over al deze aspecten van het bedrijf en de mogelijkheden bij scheiding heeft u een gespecialiseerde advocaat nodig, die goed samengewerkt met uw eigen of een onafhankelijke accountant.

Vragen die regelmatig in echtscheidingen van ondernemers spelen zijn:

  • wat is in de toekomst het in redelijkheid te verwerven inkomen?
  • wat is de meest passende wijze van bepaling van de mate van welstand tijdens het huwelijk?
  • wat is de waarde van de onderneming?

Mede aan de hand van deze vragen kan een plan van aanpak gemaakt worden over de gevolgen van de echtscheiding. Huwelijkse voorwaarden worden veelal gemaakt, vervolgens in een kast gelegd en er wordt nooit meer naar gekeken. Tot het moment van scheiding. Dan is de vraag of er verrekend moet worden en zo ja op welke manier. Wij zoeken dit voor u uit en bieden een advies op maat.

Heeft u een (zakelijk) geschil. Aarzel dan niet en maak een afspraak voor een intake gesprek.

 

roeleven advocaten mediation en advies